https://www.carnis.nl/nl/een-blinkend-schoon-gebit/n71c29
Zoeken
 

Mijn beste thuis-werk-vriend is zwart en harig. Hij sleept zichzelf vanuit zijn mand naar de bank en weer terug. Tussendoor komt hij eventjes kijken of ik al te porren ben voor wat entertainment. Met een stuk speelgoed in zijn bek komt hij naast mij zitten en als ik niet reageer, dan gooit hij het speelgoed neer en vertrekt weer richting bank. Om met een kwartier dit ritueel weer te herhalen. Aan het eind van de dag ben ik dan ook omcirkelt door knuffels. Zodra Boots het echt tijd vind om even een plaspauze in te lassen, blijft hij mij strak aankijken met zijn guitige kop. Zijn grote smile met hagelwitte tanden zou niet misstaan in een tandpasta reclame. En ondanks dat hij vanmorgen nog op een stuk zalmhuid heeft liggen knagen, heeft hij totaal geen adem waar je stijl van achterover slaat.

Hoe kan dat nu eigenlijk, dat de ene hond met 2 jaar al een gebit heeft in herfstkleuren en een lucht uitademt waarbij je bijna van je graadje gaat en de ander met 10 jaar nog steeds een blinkend en fris gebit heeft? En waarom hebben dieren in het wild veel minder tandproblemen?

Allereerst is de manier van eten een belangrijke speler als het gaat om het veroorzaken van tandplak en tandsteen. In het wild vangt een katachtige of een wolf een prooidier en door het scheuren van de prooi en het schrapen van de botten blijft het gebit gezond. Daarnaast krijgen ze via hun prooidieren nauwelijks zetmeel binnen. Dit scheelt enorm in de vorming van tandplak.

Dus brokken voeren om tandplak te helpen voorkomen, is een prachtige theorie. Maar in de praktijk werkt dit meestal averechts. Koekjes en kluifjes vol granen, aardappel en andere zetmeelrijke producten werken dus ook niet mee om het gebit schoon te houden.

Doordat honden geen enzym in het speeksel hebben om zetmeel af te breken, blijft het gemakkelijk aan de tanden plakken. Bacteriën hechten zich hieraan vast. Doordat speeksel ermee in aanraking komt, wordt de plak hard en zo ontstaat er tandsteen. Tandsteen is behoorlijk ruw. Aangezien plak makkelijker hecht aan ruw oppervlakte, zal de plak en vervolgens tandsteen zich gemakkelijk uitbreiden en het verwijderen wordt steeds lastiger. De bacteriehuishouding in de bek raakt volledig verstoord, hierdoor ontstaat vaak die vieze geur uit de bek. Daarbij kan het overschot aan bacteriën ook nog problemen veroorzaken in de organen. Kortom, die prachtige tandpasta smile is niet alleen prettig voor ons, maar ook nog eens zeer belangrijk voor de algehele gezondheid van uw huisdier.

En nu? De meeste baasjes zien het niet zitten om complete prooidieren aan hun pluizige viervoeter te geven. Het scheuren van hun prooi om het gebit schoon te houden valt dus af. Brokken en zogenaamde koekjes om het gebit te reinigen is dus ook niet de oplossing. Maar gelukkig is er nog genoeg wat wel werkt.

We kunnen beginnen met de dieren zo min mogelijk zetmeelrijke producten geven. Zo voorkom je plakvorming. Wanneer je de hond vers rauw vlees zonder toevoegingen voert, zal het gebit veel langer schoon blijven. Ze kauwen nauwelijks op vlees, dat klopt. maar doordat er geen koolhydraten inzitten, zit er ook weinig in wat aan het gebit blijft plakken, ideaal! En voor de voedselresten die toch blijven plakken kun je dagelijks een gezonde snack geven om op te kauwen. Op deze manier sla je twee vliegen in één klap. Een hond heeft namelijk een kauwbehoefte. Vooral na het eten vind hij het prettig om eventjes te kauwen. De hond maakt endorfine aan waardoor hij zich rustig en prettig voelt.

Kies dan wel voor kauwmateriaal zonder plantaardige toevoegingen. Slachtproducten zonder toevoegingen lenen zich hier uitermate goed voor. Denk hierbij aan oren, pezen, nekken, botten etc. Ook voor kleine honden en katten is het goed om te kauwen. Brokken en koekjes lenen zich hier niet voor. Een hond of kat is niet ingesteld om kleine stukjes voeding te kauwen. Het gebit is ingesteld om de prooi te verscheuren en vervolgens de stukken zo door te slikken. Ze gaan pas kauwen als ze iets hebben wat groot en hard of taai is. Bij kleine honden en katten kun je hiervoor prima kleinere slachtproducten gebruiken. Denk aan een kippenpootje, eendenvleugel, runderdarm etc.

 

Het grootste aantal honden en katten in Nederland eet brokken. Dit betekent dus dat het gebit meer in aanraking komt met zetmeel en sneller tandplak zal vormen. Om dit toch zoveel mogelijk tegen te gaan, is het extra belangrijk om de juiste kauwsnacks te geven, zodat het kauwmateriaal zo goed mogelijk zijn werk kan doen en niet wordt tegengewerkt door nog meer zetmeel. Daarbij zijn er legio producten in de dierenapotheek om het gebit te verzorgen. De allerbeste is nog altijd simpelweg tanden poetsen. Net zoals we de plak op ons eigen gebit tegen gaan met een tandenborstel, is dat bij de hond ook het meest effectief. Gebruik geen fluoride tandpasta voor mensen, dit is giftig voor honden.

Een ander goed product om vorming van tandplak en tandsteen te voorkomen is IJslandse zeewier. Het gaat een slechte adem tegen en bevordert de hygiëne in de bek.

Als het gebit van de hond of kat al dusdanig is aangetast, laat de dierenarts er dan naar kijken. Want zoals gezegd is een slecht gebit niet alleen vervelend, maar ook nog eens een risico voor de algehele gezondheid van uw viervoeter.

En als we dan toch aan het waarschuwen zijn, koop voor de hond geen tennisballen maar ballen die bestemd zijn voor honden. Het jasje van de tennisbal bestaat uit glasvezel en dit zorgt voor overmatige slijtage aan het gebit, zonde van de tandpasta smile!