https://www.carnis.nl/nl/informatie/carnis-vers-vlees/calciumbron/hoeveel-calcium
Zoeken
 

Hoeveel calcium?

Worden skelet problemen bij pups veroorzaakt door te weinig calcium?

De meeste hondeneigenaren of mensen die adviseren over honden voeding leven in de simpele veronderstelling dat bot problemen veroorzaakt worden door te weinig calcium in honden voeding. De meeste hondeneigenaren zijn er van overtuigt dat de pup een calcium supplement nodig heeft om goede botten te ontwikkelen. Dit geldt in het bijzonder (denkt men) voor reuze rassen. Veel eigenaren van reuze rassen denken zelfs dat een pup van een reuze ras meer calcium nodig heeft dan van een kleiner ras. De eigenaren weten alleen niet precies hoe het werkt.

Puppy-eigenaren moeten inderdaad bezorgt zijn over calcium. Een pup heeft relatief vrij hoge dosering calcium nodig voor bot groei als je dat vergelijkt met een volwassen hond. Wat ze vooral niet nodig hebben is een te grote hoeveelheid calcium. De vragen die beantwoord moeten worden zijn:

 1. Hoeveel calcium is de juiste hoeveelheid calcium en welke soort calcium is nodig.
 2. Wat geven we te eten en wat voor supplementen geven we om dit probleem te tackelen.

De meeste nieuwe puppy-eigenaren vragen het aan de fokker of aan andere hondeneigenaren of aan de dierenwinkel of aan de dierenarts. En ze verwachten een simpel antwoord inclusief een advies over welke calcium ze moeten geven in welke hoeveelheden.

De verschillende vragen die mensen stellen over calcium:

 • Wat zijn de basis-regels voor het geven van calcium?
 • Wat is de beste vorm van calcium die ik aan mijn pup kan geven?
 • Moet ik beendermeel od dolomiet of calcium carbonaat of calcium gluconaat, etc geven?
 • Wat vind je van een calcium supplement met toegevoegde vitamines en mineralen?
 • Is melk een goede calciumbron voor een pup?
 • Zijn botten een goede bron of zijn die gevaarlijk?
 • Hoeveel van dat supplement moet ik geven?
 • Hoeveel calcium heeft een pup van een groot ras nodig zoals een Duitse Dog? En hoeveel van een klein ras zoals een Papillon?
 • Moet een reuze-ras een ander merk voer krijgen dan een klein ras?
 • Moet een reuze-ras meer calcium krijgen?

Is er een simpel antwoord op deze vragen?

Veel mensen denken dat ze beter wat teveel calcium kunnen geven dan te weinig. En ze denken dat extra calcium geen kwaad kan. Sommige mensen denken zelfs "als een klein beetje calcium goed is, dan is 6 keer zoveel calcium vast 6 keer beter". Ze botten van het puppy zullen vast groot en sterk groeien. Fantastisch. Er zijn zelfs St Bernard eigenaren die denken dat je een St. Bernard nooit teveel calcium kan geven. Helaas is dit allemaal niet waar en hebben deze misvattingen geleid tot een grote hoeveelheid puppy eigenaren veel te veel calcium aan hun puppy hebben gegeven.

Teveel calcium is een grote veroorzaker van skelet problemen bij puppy’s.

Tot de dag van vandaag is teveel calcium nog steeds de grote veroorzaken van het slopen van het skelet van de pup. Puppy's die teveel calcium binnen krijgen, ontwikkelen een legio aan skelet problemen zoals HD, ED, OCD, koe-hakkigheid, etc. en het veroorzaakt allerlei degeneratieve gewricht ziektes bij oudere honden. Helaas, in een vroeg stadium lijken veel bot problemen die veroorzaakt worden door een teveel aan calcium precies op problemen die worden veroorzaakt door te weinig calcium. Door de hond te onderzoeken kun je dus niet zien of het puppy lijdt aan een tekort of een teveel aan calcium, dus wat je moet doen is kijken naar hoe de pup gevoerd wordt. Maar vaak krijgt een pup met bot problemen veroorzaakt door teveel aan calcium het advies om nog meer calcium te gaan voeren. En je begrijpt, dit verergert de problemen.

Tegen de tijd dat er een hoop geld uit is gegeven aan röntgenfoto’s, specialisten, operaties, supplementen, andere diëten, is het puppy veelal zo misvormt dat het gecastreerd wordt en zijn miserabele leven lang lijdt aan artritis en artrose, wordt het al jong ingeslapen om verder leed te besparen.

Veel reputaties van fokkers zijn kapot gemaakt doordat zij zogenaamd slechte pups fokten. Er worden zelfs fokkers voor de rechter gesleept omdat zij genetische kapotte pups fokken. In de tussentijd krabde veel fokkers zich achter de oren, bedenkend wat er mis is gegaan. Er zijn zelfs fokkers die hun pups BARF voerden, perfecte puppy's fokten en toch te horen kregen bij de dierenarts dat ze toch beter brokjes kon voeren. Er zijn vele fokkers "zekerheidshalve" voor de helft BARF en voor de helft brokken gaan voeren. En soms gaat dit goed, maar soms gaat dit niet goed, afhankelijk van welke helft van het BARF dieet er gebruikt wordt. De meer je van het BARF programma afwijkt, de meer problemen je kunt verwachten.

Het idee dat pups verzopen moesten worden in calcium is ontstaan na het vreselijke effect wat men heeft gezien van het te weinig voeren van calcium. Dit vond plaats toen het kant en klare brokkenvoer geïntroduceerd werd en eigenaren en fokkers niet tevreden waren over het resultaat. Helaas waren de eigenaren en fokkers vergeten hoe ze ook alweer een goed menu moesten samenstellen en wat ze begonnen te voeren was een dieet dat alleen uit vlees bestond... Een ramp. Zo'n dieet bevat veel te weinig calcium. Het bevat ook te weinig andere mineralen, maar laten we ons concentreren op het tekort aan calcium. Deze puppy's, die voornamelijk vlees te eten kregen en zachte breekbare botjes ontwikkelde: dat was het bewijs voor dierenartsen, fokkers, hondeneigenaren, etc. dat puppy's extra calcium nodig hadden. En dit is waarom de farmaceutische bedrijven, gesteund door dierenartsen en fokkers, hun calcium supplementen weer goed konden slijten, want een opgroeiende pup heeft dus calcium supplementen nodig, nietwaar? De noodzaak om puppy's calcium supplementen te geven werden dus een nieuwe mythe. Voer je puppy calcium supplementen of maak je hond kapot.

Hoe komt het dat een teveel aan calcium bot problemen veroorzaakt?

Er zijn 2 mechanisme die dat veroorzaken. Ten eerste zorgt teveel aan calcium ervoor dat andere voedingsstoffen, die nodig zijn voor gezonde bot groei, niet langer beschikbaar zijn omdat zij zich binden met het calcium. En, een teveel aan calcium verstoort ook in de hormoonhuishouding die zorgt voor een normale bot groei. Er zijn vast nog meer oorzaken, die we nu nog niet weten, maar deze twee mechanisme veranderen beide botgroei. Het eind resultaat is alle bot ziektes die we vandaag de dag zien in opgroeiende puppy's. En dit geldt ook voor bot ziektes zoals HD.

Een teveel aan calcium en andere voedingsstoffen:

Als een pup teveel calcium binnen krijgt, hoeveelheden die hij niet nodig heeft, scheidt hij deze simpelweg uit via de ontlasting. Dit statement is absoluut waar wanneer we het hebben over een natuurlijke calcium bron zoals in rauwe vlees botten en zoals in andere natuurlijke bronnen zoals groenten. Maar dit statement is absoluut niet waar voor grote hoeveelheden calcium die de pup binnen krijgt via hondenbrokken of voeding waar een onnatuurlijk calcium supplement in verwerkt is.

Een teveel aan calcium supplement (of verhit beendermeel!!) zorgt er voor dat andere voedingsstoffen uit het dieet zich aan de calcium bindt. Het vormt samen een nieuwe samenstelling die de pup niet kan absorberen. De mineralen die op deze manier verloren gaan zijn: fosfor, ijzer, koper, zink, jodium, magnesium, mangaan, chroom, borium, selenium en waarschijnlijk nog meer. Met andere woorden: essentiële voedingsstoffen binden zich met onnatuurlijk calcium en worden beide door de pup uitgescheiden via de ontlasting. De pup kan deze voedingsstoffen (die hij zo hard nodig heeft) dus niet meer opnemen. Het resultaat daarvan is dat de pup een tekort op loopt aan vele voedingsstoffen, vooral mineralen, die wel in het voer aanwezig waren.
Zonder deze mineralen kunnen de botten van jouw puppy niet normaal groeien. Een pup die op deze wijze gevoerd wordt kan dus allerlei bot groei en abnormaliteiten ontwikkelen. Het kan zelfs HD, ED Wobbler, koehakkigheid, etc. ontwikkelen.

Bron: Ian Billinghurst, Grow Your Pups With Bones