Veelgestelde vragen
Bewaren en serveren
Hoelang kan ik droog- en natvoeding bewaren?
Gestoomd vlees
Het is belangrijk om het gestoomde vlees koel (max. 25 ° C) en droog te bewaren. De ongebruikte hoeveelheid kun je in de koelkast bewaren en gebruiken binnen 24-48 uur. Voor het behoud van de kwaliteit is het niet handig om het vlees in te vriezen. Serveer op kamertemperatuur.
Diepvries vlees
Bewaar het diepvries vlees in een afgesloten verpakking in de vriezer (- 18°C). Vervolgens kun je het vlees een dag van te voren laten ontdooien in de koelkast. Eenmaal ontdooit vlees mag niet meer opnieuw ingevroren worden. Bewaar het vlees niet langer dan 2 dagen in de koelkast. Mocht je hond het niet binnen een uur hebben opgegeten, gooi het dan weg. Dit geldt ook voor eventuele restjes.
Droogvoeding
Bewaar de droogvoeding op een droge plek op kamertemperatuur. Om ongedierte te voorkomen is het belangrijk om de omgeving, waar de voeding is opgeslagen is, goed schoon te houden.
Hoe kan ik op een goede manier overstappen naar een andere voeding?
Het is belangrijk dat je hond langzaam went aan de nieuwe voeding. Op deze manier kan je je hond stapsgewijs laten wennen aan de nieuwe voeding:
- Dag 1 en 2:
75% oud voer en 25% nieuw voer
- Dag 3 en 4:
50% oud voer en 50% nieuw voer
- Dag 5 en 6:
25% oud voer en 75% nieuw voer
Let op; wanneer een hond niet gewend is aan bepaalde voeding, kan de hij in eerste instantie symptomen als diarree krijgen. Dit is niet direct een probleem, maar het is uiteraard wel belangrijk dat dit geen dagen aanhoudt. Neem bij langdurige klachten contact op met een dierenarts.
Kan ik droog- en natvoeding combineren?
Ja, dat kan. Het is compleet veilig om honden en katten een gemixt dieet te voeren. Het systeem van hond en kat is zo opgebouwd dat alle voedingsstoffen op een efficiënte manier worden afgebroken tot opneembare grootte.
Let op; wanneer een hond niet gewend is aan bepaalde voeding, kan de hij in eerste instantie symptomen als diarree krijgen. Dit is niet direct een probleem, maar het is uiteraard wel belangrijk dat dit geen dagen aanhoudt. Neem bij langdurige klachten contact op met een dierenarts.
Mogen geperste en krokante brokken gemengd worden?
Ja, dat mag. Je kent vast de filmpjes wel waarbij maagzuur in een glas wordt nagebootst. Krokante brokken blijven drijven en geperste brokken zakken naar de bodem. Hieronder de toelichting, waarom dit niet gelijk staat aan de werkelijkheid.
De maag heeft meerdere functies; opslag, vertering, bescherming en transport. Onverteerd voedsel komt binnen, waardoor de maagwand het hormoon gastrine vrijlaat in het bloed. Gastrine zet de maag aan tot samentrekken en het afscheiden van lichaamsvocht. Het samentrekken zorgt voor het uiteenvallen van voeding en vermenging met de maagsappen, waardoor de ‘eerste vertering’ van start gaat. Door de constante beweging van de maag bij aanwezigheid van voedsel, zal zich nooit een situatie voordoen waarbij een deel brokken ‘drijft’ en het andere ‘zinkt’. Voedseldelen kunnen alleen door naar de dunne darm als ze langdurig gemengd en vermalen zijn.
Kan ik jullie gestoomde vleesworsten invriezen?
Als je het vlees wilt gebruiken als trainingsmiddel, dan is het mogelijk om het in te vriezen. Wil je het vlees inzetten als volledige voeding voor je hond, dan kun je dat beter niet doen. Om de optimale kwaliteit van de vitamines en mineralen te waarborgen, kun je de worst het beste binnen 2 dagen opvoeren en bewaren in de koelkast.
Op de nieuwe verpakking van jullie voeding staat een ander voedingsadvies dan voorheen, welk advies moet ik aanhouden?
Wij houden ons aan de richtlijnen die de FEDIAF voorschrijft. Dat houdt in dat het huidige voedingsadvies gebaseerd is op de nieuwste wetenschappen en onderzoeken. Met deze recentere wetenschappen hebben we het voedingsadvies kunnen uitbreiden op basis van activiteit en het advies voor jonge dieren kunnen berekenen per gemiddelde groeifase.
Let op; deze berekeningen/richtlijnen bieden een gemiddelde. Ieder dier heeft zijn eigen specifieke behoefte en deze kan afwijken van het gemiddelde. Doet jouw hond het al jaren goed op een bepaalde hoeveelheid voeding? Dan is er geen reden tot zorgen en kun je deze hoeveelheid prima aanhouden.
Waar moet ik op letten bij het geven van snacks aan mijn pup?
Het gebruik van trainers en kauwsnacks kan heel handig zijn bij het opvoeden van je pup. Door het gebruik van trainers gaat het aanleren van commando’s net wat makkelijker en met een kauwsnack ga je verveling tegen en zorg je voor ontspanning bij je pup. Aangezien meer dan 50% van de honden in Nederland overgewicht heeft, is het wel belangrijk om het aantal tussendoortjes beperkt te houden. Het is daarbij belangrijk om niet zijn hoofdmaaltijd te verlagen, omdat hier allerlei belangrijke ingrediënten inzitten die je pup echt nodig heeft.
Een aantal tips:
• Zorg ervoor dat de snack die je geeft niet te hard is. Pups hebben nog geen volhard gebit en zullen in hun eerste levensjaar tanden gaan wisselen. Je wilt niet dat er tanden afbreken.
• Kies voor een goede vorm en grootte. Pups moeten leren om verantwoordelijk om te gaan met tussendoortjes. Je kunt dus een groot stuk huid geven of een kleine trainer. Producten zoals hoefjes of holle botten vormen een groot risico, omdat deze vast kunnen komen te zitten om de kaak/tussen de tanden.
Pak een kauwproduct af wanneer het helemaal in de bek past, om verslikking of verstikking te voorkomen.
• Je kunt ook zijn hoofdmaaltijd inzetten als beloning tijdens het trainen. Zo geef je niks extra’s, maar heb je toch iets om te geven.
• Zorg dat er voldoenden drinkwater aanwezig is, houdt altijd toezicht.
• Pak grotere snacks van de pup af wanneer hij er al een half uur mee bezig is geweest.
• Kies een product met weinig calcium, dit kan de balans verstoren.
Producten
Wat is het verschil tussen geperste en krokante brokken?
Geperste brokken zijn compact, geproduceerd op lagere temperatuur (±80◦C) waardoor alle belangrijke voedingsstoffen optimaal behouden blijven, verkrijgbaar in palletvorm en zorgen voor een lagere maagbelasting. Krokante brokken zijn poreus, geproduceerd op een relatief hoge temperatuur (±130◦C), verkrijgbaar in meerdere vormen en bevatten zowel voorbehandelde als niet voorbehandelde ingrediënten.
Waarom hebben jullie geen puppy- of seniorenvoeding?
De hond stamt af van de wolf (Canis Lupus) en daar ligt dan ook de basis van ons merk. Natuurlijk is de hond gedomesticeerd (vermenselijkt), maar wij gaan ervanuit dat een gezonde hond (net als de wolf) die bijvoorbeeld nog pup is of juist senior, niet anders eet, maar enkel meer of minder eet. Daarom hebben wij een voeding gemaakt die geschikt is voor honden van alle formaten en leeftijden. De juiste hoeveelheid voeding is te vinden op onze verpakkingen en website, deze is afhankelijk van leeftijd en activiteit.
Wat zijn dierlijke bijproducten?
Als we het hebben over vlees, dan hebben we het over spierweefsel wat afkomstig is van skeletspieren. Al het andere afkomstig van dieren, zijn de bijproducten. Voorbeelden daarvan zijn; nieren, levers, longen en milten.
Deze organen zijn dus niet slechter van kwaliteit, maar verhogen zelfs de verteerbaarheid en smakelijkheid van honden- en kattenvoeding. Levers zijn bijvoorbeeld een goede natuurlijke bron van vitamine A, vis zit boordevol vitamine D en karkassen zijn een perfecte leverancier van calcium en fosfor.
Hebben jullie bij het maken van de nieuwe verpakking ook de receptuur aangepast?
Nee, deze is ongewijzigd. Op onze oude verpakkingen werd een open- en een gesloten declaratie door elkaar gebruikt. Bijvoorbeeld: konijnenmeel, havermoutmeel, oliën en vetten (o.a. kokosolie). Deze manier van declareren zorgde ervoor dat het voorheen onduidelijk was dat er bijvoorbeeld ook zalmolie of rundvet wordt gebruikt. Op onze nieuwe verpakkingen staan deze ingrediënten wel genoemd (het is een volledig open declaratie), waardoor het kan lijken alsof de receptuur is aangepast, maar dit is dus niet het geval
Jullie gestoomde vleesworsten bevatten 100% vlees, maar op de verpakking staat 75-80%. Hoe kan dat?
Onze gestoomde vleesworsten bevatten inderdaad 100% vlees van één diersoort. Dat betekent dat je in die worst geen vlees vindt van een andere soort. Ongeveer 75-80% van de receptuur bestaat uit vlees en organen van de genoemde diersoort, daarnaast bevat de receptuur nog de benodigde toegevoegde vitamines en mineralen die voor jouw hond van belang zijn. Tot slot wordt een bepaald percentage stoom gebruikt om de worsten hun vaste structuur te geven, dit zie je niet terug op de verpakking, maar deze onderdelen samen maken de receptuur 100%.
Zijn er proefzakjes van jullie voeding en kan ik die rechtstreeks bij jullie bestellen?
Om je hond of kat kennis te laten maken met onze voeding hebben wij proefzakjes beschikbaar. Deze zijn kosteloos verkrijgbaar bij onze verkooppunten. Wij verzenden helaas geen proefzakjes of andere van onze producten rechtstreeks naar consumenten.
Hoe groot zijn de hondenbrokken?
Er zijn 2 brokgroottes: Small (+/- 2 cm lang en 0,5 cm dik) , voor kleine hondenrassen en puppy's en Regular (+/- 3 cm lang en 1 cm dik) voor middelgrote en grote hondenrassen.
Gezondheid
Welke droogvoeding kan ik het beste geven als mijn hond last heeft van overgewicht?
Onze droogvoeding konijn is ideaal om hiervoor in te zetten. Door de ruime hoeveelheid aan ontsloten haver, kan de voeding zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel, waardoor gewichtsbeheersing eenvoudiger wordt.
Hebben jullie ook hypoallergene voeding?
Hypoallergeen betekent dat er een kleine kans is op een allergische reactie. Omdat de reactie op een bepaalde stof of ingrediënt natuurlijk per dier verschillend is, is er niet specifiek één voeding die hypoallergeen is. Om de kans op een reactie te verkleinen, kun je het beste kiezen voor een voeding met slechts één eiwitbron. Bij voorkeur één die niet vaak wordt gebruikt in diervoeding zoals bijvoorbeeld konijn.
Wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie?
Bij een allergie reageert het afweersysteem op één of meerdere eiwitten in het voedingsmiddel. De eiwitten die een reactie veroorzaken, noem je allergenen. Het afweersysteem denkt dat het voedingsmiddel een schadelijke stof is en maakt antistoffen. De eerstvolgende keer dat het lichaam met deze eiwitten in contact komt, ontstaat door de antistoffen een acute allergische reactie.
Bij een intolerantie speelt het afweersysteem geen rol. Het is een reactie van het lichaam op bepaalde bestanddelen van voedingsmiddelen. Deze bestanddelen worden niet verteerd of opgenomen door het lichaam.
Klachten kunnen zich uiten in jeuk, roodheid van de huid, misselijkheid en diarree.
Mijn hond is allergisch voor rund, maar ik zie dat er rundvet in jullie droogvoeding zit. Kan ik die dan toch voeren?
Dat kan zeker! Honden kunnen reageren op een bepaald eiwit, maar niet op vetten.
Zitten er tarwegluten of graan in de brokken?
De receptuur van onze hondenvoeding is tarweglutenvrij en die van de kattenvoeding graanvrij.
Wat is het verschil tussen volledige en aanvullende voeding?
‘Volledig’ betekent dat het product alle voedingsstoffen bevat die een huisdier nodig heeft voor een gezond dagelijks leven, wanneer gevoed zoals aangegeven. ‘Aanvullende’ diervoeding betekent dat hieraan andere voeding moet worden toegevoegd om de juiste totale voedingswaarde voor het dier te bereiken.
---> Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.