https://www.carnis.nl/nl/vers-vlees-voeren-gevaarlijk/n68c29
Zoeken
 

Vers vlees voor honden, de laatste maanden is er een hoop over gezegd. Voor en tegenstanders staan lijnrecht tegenover elkaar en beide zijn overtuigd van hun gelijk. De één roept om het hardst dat vers vlees levensgevaarlijk is en de ander beweert dat brokken schadelijk zijn voor de gezondheid van de hond. Verhitte discussies die steeds hoger oplopen. Weet je wat pas slecht is? Stress, reuze slecht voor je hart. Daarom wil ik in alle rust toch eens even vers vlees onder de loep nemen.

Als ik spreek over vers vlees, dan hoeft u niet meteen te denken aan grote karkassen in de schuur die u zelf gewapend met een bijl en zaag te lijf moet gaan. Welnee, tegenwoordig is er genoeg keuze in gezonde kant en klare vers vlees maaltijden voor onze geliefde viervoeters.

Als we kijken naar Carnis vers vlees (CVV) dan zien we 10 soorten vlees welke afkomstig zijn van Nederlandse slachtdieren. Geen afval vlees, maar vlees dat geschikt is voor humane consumptie. Oké, er zitten bestandsdelen in die de gemiddelde fijn proevende Nederlander niet graag eet. Maar dat maakt de producten niet minder mooi. Integendeel, juist door een balans te maken tussen spiervlees, orgaanvlees en bot/kraakbeen, krijg je een prachtige volledige voeding.

Carnis werkt veel met enkelvoudige eiwitbronnen. Ideaal wanneer een hond last heeft van een allergie voor een bepaalde eiwitbron. Deze kunnen we gemakkelijk uit zijn dieet houden en hem alleen eiwitbronnen aanbieden welke de hond wel kan verdragen. Zolang er maar afgewisseld wordt tussen 4 á 5 verschillende eiwitbronnen, geeft het geen enkel probleem dat bepaalde eiwitbronnen niet worden aangeboden. Eerst een periode elimineren met CVV hoort ook tot de mogelijkheden. Hierdoor kunnen we veelal jeuk en/of andere huidproblemen oplossen. Ook bij diarree problemen is vers vlees een zeer populair product om dit probleem vakkundig aan te pakken. Het helpt de darmflora te herstellen en met een gezonde darmflora krijgen infecties veel minder kans om toe te slaan. Zo heb ik onlangs nog een labrador pup met heftige diarree en een groeiachterstand geholpen om weer lekker en gezond in zijn vel te komen. En met succes kan ik u melden!

 

CVV heeft dan ook talloze voordelen, teveel om op te noemen maar ik zal toch een selectie op een rijtje zetten:

-  Ideaal om in te zetten bij allergieën

-  Te gebruiken als eliminatie dieet

-  Basis voor de ontwikkeling van darmbacteriën

-  Ontwikkeling afweerstoffen

-  Zeer hoge verteerbaarheid

-  Weinig ontlasting

-  Vrij van geur, kleur en smaakstoffen

-  Vrij van granen, gluten en andere koolhydratenbronnen

-  100% natuurlijk  

-  En niet te vergeten, de gemiddelde hond is stapelgek  op vers vlees.

Nu geeft Carnis graag een eerlijk verhaal en we willen dan ook zeker even stil staan bij het grote nadeel van vers vlees en dat is het stukje hygiëne. In rauw vlees zitten bacteriën. Dit heeft voordelen maar ook zeker nadelen. Zo kunnen er bacteriën in zitten die voor de hond niet of nauwelijks schadelijk zijn, maar waar wij toch graag verre van blijven. De meeste mensen denken hierbij direct aan salmonella en dit is niet geheel onterecht. Let wel dat we met ons stukje scharrelkip van de poelier dit risico ook nog altijd lopen. Sterker nog, de kip krijgt vaak de schuld maar ook uw verse groente kan hiermee besmet zijn.

 

Houdt daarom altijd de volgende hygiëne maatregelen in acht:

-  Na aankoop CVV direct naar huis

-  Ontdooide CVV nooit opnieuw invriezen

-  CVV ontdooien in de koelkast

-  CVV aanbieden op kamertemperatuur (half uur van te voren uit de koelkast halen)

-  Ontdooide CVV maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast

-  CVV niet langer dan 2 uur laten staan

-  Restjes weggooien

-  Gebruik bij voorkeur aparte ontdooidozen en keukengerei voor CVV

-  Voerbak, ontdooidoos, gebruikte keukengerei goed reinigen

-  Laat honden niet in uw gezicht likken

 

Valt u iets op? Ja inderdaad, deze maatregelen lijken sterk op de adviezen voor onze eigen voeding. Vlees en groenten snijden we niet op dezelfde plank. De snijplank voor kip houden we graag speciaal voor kip en we reinigen alles direct na gebruik. Deze tips zijn er niet voor niets. Met rauwe producten moeten we nu eenmaal voorzichtig omspringen.

Dan gaan er ook nog wat fabels over vers vlees in de rondte. De mooiste vind ik deze: “Wanneer een hond eenmaal bloed heeft geproefd, wordt hij agressief.”

Werkelijk nergens is ooit aangetoond dat vers vlees voeren lijdt tot meer bijtincidenten. Het zou ook heel vreemd zijn als een hond door het eten van het meest natuurlijke voer ineens zou veranderen in een monster. Alsof iedere kat die wel eens een muis vangt ook pogingen doet om zijn eigenaren op te eten. Nee hoor, voeding en gedrag kan zeker met elkaar te maken hebben. Maar vers vlees en agressie gaat zeker niet hand in hand.

Nog een prachtig fabel is dat honden tandplak krijgen van vers vlees omdat ze niet kauwen. Laten we dan eerst eens kijken wat tandplak veroorzaakt. Juist, zetmeel is hiervoor de verantwoordelijke. Kijk dan eens naar de ingrediënten van onze CVV en dan naar een brok. Een simpele blik op de analyse laat zien dat CVV geen zetmeel bevat en dus ook geen tandplak zal veroorzaken. Brok bevat zetmeel en zal dus wel tandplak kunnen veroorzaken. Daarbij zet het kauwen op een brok echt geen zoden aan de dijk om de tanden schoon te houden. Een hond kan namelijk de kaken alleen maar op neer bewegen en niet zijdelings. Het schurende effect van een brok op het gebit is dus verwaarloosbaar.

Bent u nog steeds niet overtuigd van vers vlees? Geen probleem, wij bieden naast onze mooie lijn CVV ook  nog een viertal prachtige 100% natuurlijke geperste brokken. Wij zijn niet voor of tegen vlees en ook niet voor of tegen brokken. We willen gewoon graag iedere hondenbaas een product kunnen bieden die niet alleen bij de hond, maar ook bij de baas past. Zodat de baas met een goed gevoel de hond een 100% natuurlijke, gezonde en zeer smakelijke voeding kan geven, iedere dag opnieuw.